11 augusti 2016

Is, is och Jökulsárlón.

Jökulsárlón! Detta är då en plats som ligger rätt mycket till öster på Island. Efter lite googlade och en hel del pizzaätande på Dominos bestämde vi oss för att hit ska vi åka. Det fanns ju liksom späckhuggare och sälar och allt där. Efter sista tuggan började vi resan, mil efter mil körde vi genom ödemark fylld av aska och lava. Den inkopplade mobilen spelade Game of Thrones soundtrack och känslan går knappt att beskriva.
Efter många tvivel och tvekan hittade vi ändå dit, och om det var värt det. Att få följa Vatnajökulls konturer och se glaciären strömma fram mil efter mil, meter efter meter är en galen upplevelse. Att se hur den bara väller fram likt en våg. Samtidigt låg det mycket vemod i att se hur mycket av den som har försvunnit och smält.
Här satt vi, jag och Axel, på perfekt rundade stenar i skräddarställning med varsitt stativ med varsin kamera på. Var Axel på väg att ramla i det iskalla vattnet för att han skulle arrangera ett isblock med ena foten av stativet? Kanske. Slickade jag på is som är äldre än typ allt? Kanske.
Här stannade vi hela kvällen tills den lilla sol vi faktiskt kunde se gick ner och byttes ut av ösregn. Då sprang vi mot bilen med kamerorna under jackorna och ett leenden som gick från öra till öra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv en kommentar