23 augusti 2016

Bortglömda vattenfall och trästugor.

08:47. Vaknar i den lilla trästugan vi har hyrt för dagarna på Island. Vrider på huvudet. Trä. Trä. Överallt, lite som en retro-fjällstuga. Men så rullar jag upp min gardin och det är allt annat än fjällen. Och samtidigt precis som fjällen. Berg som breder ut sig framför mig, mark av aska och magma, luft mer påfrestande än poesi.
Plockar ihop alla mina saker, ser till att allt är laddat och redo. Smyger ut och äter frukost med de andra, låter teet bränna på tungan medan en underbart lustig fågel med ett läte likt något dataprogrammerat kvittrar utanför.
Vi åker längst Islands västkust, letar efter allt det ingen annan ser. Dit ingen annan orkar åka. Hittar ett hus med tillhörande fårhage. Pratar lite med bonden på blandad isländska och engelska, kryper runt bland fåren medan min far står på vakt redo att skrika när vi ska springa om baggen kommer. 

Vi sätter oss ner vid en fors, en hund kommer och håller vakt på oss. Islands alldeles egna poliskår. Vi sitter tio meter ifrån varandra, jag i skräddare med mitt stativ framför mig, pappa med ett stormkök och en kämparglöd för mat utan dess like och Axel under en bro där han ligger raklång med kameran. Ler för mig själv när jag inser hur tyst det är. Bara naturen dånar och skriker, precis som det ska vara.

(Tills pappa tappar en av kastrullerna i forsen och offrar sig själv genom att kasta sig ut efter den. Helt klart top fem bästa jag sett hittills.)
Vi inser att bonden har ett vattenfall placerat precis bakom sitt hus, gömd från omgivningen så pass bra att man bara ser den om man står rätt nära. Jag och Axel börjar placera stenar i forsarna så att vi kan ta oss dit. Klättrar, kravlar oss fast vid den branta gräsbacken och till slut står vi framför det. Helt orört, bara för oss i stunden - sen sitt eget för resten av all tid.
Just det här stället var också något av det bästa med resan. Att bara hitta det. Kunna gå riktigt nära, spendera timmar där, vänta in fåglar som pryder himlen innan man tar ett kort, vänta in nästa stund.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv en kommentar